fredag 25 april 2008

Rasism handlar inte om hudfärg.


Vad är rasism egentligen? Från vilka grunder stämmar rasism? Många som jag pratat med har ofta åsikten att deras hudfärg på något sätt gör dom till icke-rasister, vilket självklart inte är sant. Andra vill göra det lätt för sig genom att dela upp rasistiska svenskar med invandrarbakgrund från dom som inte är rasister, eller driver rasistisk politik som Nyamko Sabuni, som en mellan husnegrer och fältnegrer (kortfattat, att dom som slavar identifierar sig med husbunden och ser ner på fältnegrerna som inte gör det)

Att Nyamko och Mauricio Rojas ens kan kallas husnegrer är rätt otroligt - personligen anser jag att dom båda kan kallas husbonde och sen kan vi skita att Nyamko har mer pigment i huden och Mauricio bruna ögon. Vi skulle lika gärna kunna kalla Göran Persson husneger utifrån ett klassperspektiv.
Med det här vill jag ju itne säga att rasism inte finns - bara att den saknar hudfärg.

Till det vill jag dra upp tre punkter för att förklara min ståndpunkt: Den svenska "ras"hierarkin, Liberia och svarta poliser i USA. Det kommer inte ta lång tid, jag lovar - bare with me.

Om vi börjar med den svenska "ras"hierarikin ("ras" inom citatstecken eftersom ras är inget man egentligen kan dela upp människor i) där man kan snabbt se att Svarta Afrikaner ofta står långt ner på listan. Dom får glåpord kastade på sig av allt från nordeuropéer till araber. Efter dom kommer människor från mellanöstern, efter det asiater, efter det sydeuropéer, östeuropéer och sydamerikaner och till slut nordeuropéer. Ungefär.
Men kasta in en svart Amerikan och se vad som händer... Den svarta Amerikanen räknas som Nordeuropé i listan och står väl över en vit Polack i status, ur ett rent modernt rasistiskt perspektiv.

Sen Liberia. Liberia grundades av frigivna slavar från USA som bildade en koloni efter Amerikanska standard och med Amerikansk regeringsform. Fri rösträtt till alla... eller ja inte alla. Det var först 1944, med dåvarande president Tubman, som den inhemska befolkningen som hade i och med koloniseringen drivit inåt i landet, gavs rösträtt. Dom nykomna svarta behandlade dom inhemska svarta som lägre stående och använde ofta uttrycket "Nigger" för att definiera dom medan dom kallade sig själva "Negroes". En form av informellt slaveri var utbrett och pogromer mot dom inhemska folkgrupperna var återkommande.

Svarta poliser i USA är sin egen problematik - ska inte gå in så djupt på det hela utan tänkte mest på den senaste dödskjutningen där två svarta och en vit polis avlossade femtio skott mot en bil med en obeväpnad man i och blev frigivna på alla punkter. Eller för den delen NWAs låt "Fuck the Police" där ämnet kommer upp. Svarta poliser hatast oftas mer än sina vita kollegor och ses ofta populärt som mer aggressiva och farliga än sina vita kollegor eftersom dom måste bevisa sin särskiljning från dom svarta dom griper. Om det stämmer eller inte är egentligen orelevant eftersom det handlar om anseende mer än om fakta i det här fallet.

Min poäng är att rasism handlar inte om hudfärg; "'Nigger' is not a skincolour"; utan om samhällsposition. Platsen man befinner sig i samhället definierar huruvida man placeras som lägre stående och ras, är bara en justifikation för det förtrycket man hamnar under. Fast det är också målat med en grov pensel. Det finns exempel på hur folk som ser svenska ut, men är lågt stående, ofta klarar sig undan polisattacker medans folk med invandrarbakgrund som är högstående inte gör det. Där ligger den rasistiska grunden på just den form av förutfattade meningar som liberala skribenter ofta hänvisar till - om båda blir gripna dansar statistiken snabbt åt ett annat håll. Den välmående mannen med invandrarbakgrund kommer oftare släppas relativt snabbt medans den lågt stående med svenskt utseende kommer hållas gripen längre. Hudfärg associeras med klassposition och den från ett lägre kast i klassamhället döms ut fortare - när hudfärgen tas bort ur ekvationen så är klassproblematiken fortfarande kvar.

Och på tal om klass måste jag iväg och jobba nu...

Inga kommentarer: