fredag 18 april 2008

Att sänka priset eller höja priset det är frågan...


Mitt Ica i Angered har flera sorters pasta. Den har den från Kungörnen, nån från Euroshopper och lite annat från Ica Handlarn själv... Det finns massa att välja emellan.

Nyligen kom en aslyxig pastakreation från, vad vi kan gissa oss till är Italien (vilket borgar för kvalitet kan man anta på samma sätt som att vi alla jagar oss tokiga efter Mexikansk Potatis om midsommar eller den ljuvliga smaken av Argentinsk Choklad rullad i tobakslöv). Den e svart - med hjälp av bläckfiskbläck (mmMMmm) och fylld med ljuvlig lax.
Den är dock pissdyr...

När det här dyra alternativet dök upp på hyllorna gick jag snabbt till Kungsörnen - enligt logiken ska nu Kungsörnen inte vara lika attraktivt och därför sjunka i pris då denna nya attraktiva bläckfiskbläcksvarta pasta dykt upp. Priset var, mystiskt nog, det samma som alltid.

På samma sätt har det nyligen dykt upp asdyr choklad, Systrarna Kanolds här i GBG är klart värt ett besök, vilket underligt nog inte gjorde Marabou's mjölkchoklad billigare.
Bensinen är pissdyr numera - vilket inte fått diseln att sjunka i pris.
Det finns privata läkarkliniker som erbjuder sina dyra exklusiva tjänster till dom högre skikten men vårdcentralen tar udnerligt nog fortfarande samma summa. Samma gäller för tandvården som har lyxigare alternativ och dom vanliga (som mot all förmodan inte dom sjunkigt)

Att grundläggande behov har en konstant köpkraft bakom sina konsumenter är tydligen nåt som dessa tjänste och varuerbjudare tagit tillvara på. Att dom inte kommer sjunka i pris på samma sätt som att vatten alltid kommer vara åtråvärt även om Evian råkar komma ut med ett nytt glittrande vatten med krossade diamenter i känns självklart....

Mat, Sjukvård, Vatten och Husrum kommer det alltid finnas ett behov av och nrä produktionen är riktad till försäljning istället för konsumptionen och behovet är det bara en idiot till försäljare som producerar för mycket av varan han kan sälja dyrt och exklusivt.

Man skulle kunna tro att det var uppenbart...

Men, tydligen inte för DN's ledarsida

Däremot har en av upphovsmännen till utredningen Michaël Koch (släkt med den Koch som samarbetade med Heckler när det begav sig?) inga problem att tala rent:

"De som inte har råd att betala högre hyror flyttar med tiden ut från innerstan, eller slutar söka bostad där. De som har råd flyttar in."

Mats Odell som är bostadsansvarige ministern som är ansvarig för utredningen, den som utlyst den och den som satt sig in och dömt i det fall som EU domstolen ännu inte gått igenom men som ligger till grund för utredningen verkar klart positiv och lovar att dom femprocentiga hyrorna kommer gå igenom... Tack Mats, ditt as.

Inga kommentarer: