lördag 12 april 2008

Lexikon #1: Satellitpolitik

Ok bara för att förklara vad jag sysslar med här: jag håller på att skriva igenom ett eget lexikon av ord och uttryck som jag tycker är relevanta. Det kan vara omformuleringar av gamla ord, nya sätt att använda ett redan existerande som en beskrivning på något helt annat eller ett helt nytt ord eller sammansättning av ord. Idén till själva grejen kommer från den otroliga sidan aktipedias artikel om Semantisk Krigföring (för att inte nämna alla andra bra prylar dom har på det där stället). Lite då och då kommer jag slänga in ett nytt ord och förklara vad jag menar med det, ibland illustrerat med ett exempel och ibland med en bild eller nåt. Det är inte lika högtflygande som sematisk krigföring men på sätt och vis en liknande grej...

Satellitpolitik
(Liknelse)
Ordet syftar till en politiskt form, målsättning eller planering som kommer från ett stort avstånd. Lite som en satellit som cirklar runt jorden som har ett enormt bra helhetsgrepp om saker men är totalt utan insikt i själva handlingarna. Satelliten skickar och mottar information i väldigt snäva banor och från en distinkt källa.
Liknelsen syftar på till exempel en grupp politiker eller beslutsfattare som är långt bort från resultaten av deras beslut och därför inte ser effekterna av besluten utan bara svallvågorna av dom. Ett beslut om att omvandla hyresrätter till bostadsrätter i Tensta låter bra på papper och rent ekonomiskt är det vettigt om du nu har råd att bo i innerstan istället för just Tensta. Men om du redan bor i Tensta och saknar medlen för att köpa din lägenhet är det rent katastrofalt. Ett annat exempel är marknadshyror och sjukvårdsprivatiseringar. Båda är enormt bra i tredje fjärde led eller för den grupp som beslutsfattarna kan tillhöra men inte för dom som mest behöver hyresrätterna eller den allmäna sjukvården.


Inga kommentarer: