fredag 18 april 2008

Jesus camps


Jag är medlem i ett forum där det nu diskuteras ett väldigt kristet fenomen, den så kallade Ex Gay Movement. Hela rörelsens koncept är väl självklart för dom som kan engelska: man ska sluta vara bög. Självklart på ett härligt kristet sätt...

Det hela börjar med att man känner för att böga lite väl ofta. Man kanske har gått på bastuklubb och lämnat frun hemma, hånglat med tjejer på sitt flickrum eller surfat snusk på datorn. Sen har man kommit underfund med att Gud med stort G inte gillar sånt. Eller så har ens föräldrar gjort den kopplingen åt dig och så hamnar på Jesus Camp. Uttrycket har jag stulit från folk som har vart på såna ställen, skiten heter saker som Salvation Mission och andra mysigt kristen skit.

Här får man lära sig, med hjälp av terapi och bön (en så vanligt förekommande mix numera) att ignorera den sidan av sin kropp och tanke som vill dela liv och säng med nån av samma kön till fördel för den sidan som vill att Jesus ska gilla en.
Det är det som grupper som Exodus vill klämma ut som budskap - det och att dom gör det på ett kärleksfullt sätt... Med det menar dom att dom går ut bland tonåringar och förukunnar att Homosexualitet är en synd, det är dåligt men att Gud gillar dig om du försöker bli kvitt ditt problem. Ett budskap dom går ut till High Schools med... I den här gruppens fall via deras kärleksfulla budskap inom projektet Groundswell

Med tanke på deras kärleksfyllda budskap att med vänlighet och välvillighet sprida sin åsikt - vad kan vara problemet? Att folks skräck inför sin homosexualitet är det som får dom att vilja "bli av med den". Att samma skräck, samma äckel inför sig själv kontra det man lärt sig från barnsben är det som skapar en enormt hög självmordsstatistik bland HBT-ungdomar (speciellt inom kristna konservativa grupper). Att samma hat dolt i ett kärleksfullt paket justifierar grövre och mer direkt våld är bara en satans sidodetalj. Det som förhindrar att allt försvinner - att Jesus Camps är onödiga är samma grupp som startade dom. Hade detta självhat inte funnits hade inte dom här lägren, eller projekten eller kyrkogrupperna behövts. Detta behov skyller dom på en allsmäktig rättvisa och ser som bevis för Guds vilja och deras egen nödvändighet.

Men det här är inte ett amerikanskt problem och nåt vi kan bara skratta åt som nåt mer dom där tokiga amrisarna fått för sig - det finns här med. Rätt jävla många i det här landet lärde sig från barnsben vilka enorma äckliga as homosexuella är - vi lärde oss från föräldrar, kompisar, i skolan efter gympan vad en bög var och hur vidrigt att vara det. Vi skrattade med åt skämten, äcklades högljutt och var gladeligen delaktiga. Sen gick vi hem och äcklades desto mer när vi kollade in killar i hemlighet från sovrummet - när tjejerna i filmer som vi skulle attraheras av inte verkade lika heta som den orakade karln brevid dom - när vi sneglade på klasskompisar på gympan i mer än ett intresse av att mäta kuk med dom.
Vi äcklades och försökte dölja vad vi var för alla, oss själva inkluderade. Skam behöver inget jävla läger för att funka och vi tog skammen till nya höjder. Sen bit för bit, centimeter för plågsamt centimeter kom vi ut - för den som räknas mest - oss själva.
(tillägg: jag vet inte hur lesbiska har det när dom växer upp, det lilla jag hört är inte långt ifrån ovanstående men jag vill helst inte tala för dom eller anta skit jag inte har en aning om, så jag låter det vara osagt av mig och hoppas nån lesbisk tjej kan prata om sin komma ut process i en annan blogg)

Om idealet som man slåss över är ett kristet, ett manlighetsideal som inte inkluderar homos eller ett samhällsideal där fjollan är tillåten men inte accepterad är skitsamma - produkten är den samma.

Men jag vill komma tillbaka till Jesus Camps... Bland annat det jag hört dom senaste dagarna på forumet jag först pratade om det på.
Som exempelvis om Lynn Duff som togs till en Mormonstyrd psyk-klinik av sin mamma mot sin vilja '92
Eller om Zach Stark som togs till Love in Action (som stöttas av Exodus btw och vars symbol brevid deras internetaddress på hemsidan är en upp och nedvänd triangel passande nog) camp för att lära sig om sitt vidriga jag.

Att en av grundarna av Love in Action, John Evans, har det här att säga om sin skapelse är rätt satans talande: "it has led to nothing but shattered lives, depression, and even suicide"

PÅ forumet var det mestadels två personer som hade vart på Jesus Camp som dom kallade det och jag ska erkänna att jag grävde runt lite i deras berättelser och så vitt jag kunde se var dom leigt - vilket gör det rätt jävla illa.

"and there was no outside contact with the world. No cell phones, no internet, no phone calls, no mail, nothing. "
(Duke Hellington)

"The darker side of my camp was that our "individual sessions" consisted of ice baths and shock therapy. For the ice baths we had to get into a tub filled with a shallow amount of ice water. We had to get in and were shown pictures of gay sex. Then they would add more ice water. For shock therapy, they sat us in a chair and attached electrodes to our body, specifically the genitals. Then they would show pictures of gay sex and straight "love." Everytime a gay sex slide appeared on the screen, we were shocked."
...
"I let them because I was fifteen and I was sent away to this program with no way of getting out."
(Spencio87)

Spencio's läger stängdes ner av Mormonkyrkan sjlva eftersom det blev lite för många kontroverser på en gång - ahn själv var bara där en och en halv vecka efter vilken han bröt sig in på ett kontor och ringde sin morsa och bad henne ta honom därifrån vilket hon då gick med på. Dom andra skulle vara där två månader.
Duke Hellingtons är tydligen ett Love in Action läger som fortfarande är aktivt - dom höll sig till positive peer pressure och skuldterapi istället för shockvarianten Spencio gick igenom. Grundbulten där var fortfarande isolation, aktiv fysisk träning och repetition av ett budskap. Är det nån som vet vad dom tre sakerna är grunderna för?
Isolation - trötthet - repetition... Spell it "hjärntvätt"

Att utsätta barn för den här behandlingen, på grund av det dom är och genom behandlingen förstärka känslan av självhat samhället runt dom redan trycker ner i halsen på dom kan bara beskrivas som rent jävla diaboliskt... förlåt Kristet.
Att sen itne kunna se kopplingen till koncentrationsläger eller till Maoistiska Omskolningsläger är rent satans naivt...

Men utan dessa läger är det inte tomt ändå - grundbulten, samhällets förakt som ger dessa läger, homofober och vårt självförakt legitimitet, finns fortfarande kvar. Och tills dess orsaker, sexualiteternas uppdelning, försvinner är det nog bara en satans dröm att få bort dom och inte mycket mer.

Inga kommentarer: