lördag 21 juni 2008

kommunismen


Tydligen så fastnar det ofta angående vad kommunism är för något - varför skulle nån vilja ha det som i Sovjet som tydligen är det enda sättet man kan definiera det klasslösa samhället. Om det tecknar en bild över hur satans dåligt pålästa folk kan vara eller är det en fråga om alla av nån anledning håller med Breznev? (partiordföranden i Sovjet som på 50-talet uttalade dom bevingade orden "Kommunismen den är nu" - att han var enormt fel ute fick han ju äta upp eftersom det rent teoretiskt och praktiskt var omöjligt, även om han i lite mer djuplodad teori var helt p rätt satans spår (mer om det senare))

Nån som läst "The Time Machine" av H.G. Wells? Vi pratar om e väldigt gammal sci-fi text här, om ni int läst den - gör det - Wells böcker är klassiker i nivå med den mer populäre Dickens. Skitsamma - när The Time Traveller (han ges aldrig nåt namn, precis som majoriteten av karaktärerna förutom en man som heter Filby udda nog) berättar om det fredliga avslappnad samhälle han kom till i framtiden skriker huvudpersonen, berättaren, ut "communism!". Inte som en komisk poäng som det hade vart om boken författats under 2000-talet utan seriöst. Samhället som beskrivs är fredligt, alla får göra vad dom vill, mat och kläder och annat finns i överflöd - men det är ett stagnerande samhälle i det mänskliga släktets absoluta skymning.
Där är kommunismen i sin kompletta form, även om den beskrivs som stagnerande så finns det där inget samhälle bortom det vi skapar som en social relation - ingen ekonomisk struktur bortom den av behovet. Cash är inte King, driften är.

Men jag håller också med om att det är den ultimata stagnationen - ett samhälle bortom utveckling och vidare förändring. Död helt enkelt. Jag tror inte att det kommr funka effktivt - alla samhällen måste kunna gå vidare utan förändring - stagnation - och med stagnation förruttnelse. Är den rena kommunismen vårt slut? Fast med såna teorier hamnar man snart i den satans teoretiska dypöl som redan ockuperas a neokonservativa liberaler som Fukuyama och hans idé om tidens slut. Snarare tror jag att Kommunismen verkligen är nu - den skapas nu av vårt arbete att jobba för oss för ett samhälle för oss istället för dom få andra. Den mullvad Marx och hans bitch Engels drog upp lite då och då för att påvisa kampviljan och revolutionen borde egentligen kunna representera kommunismen - fast en kommunism kedjad i varuproduktionen, i det samhälle som hitills bara släppt ut den liten bit i taget. Vi kan se spår av den om och om igen - runt oss i små minirevolter - i monumentala kamper för vår egen förbättring. Men kan aldrig känna den förutom som små utopiska tankar uttryckta i lappkåtekollektiv som enbart ska tjäna till att ljuga in oss i en falsk dröm om nåt som inte finns.

Nej för att kunna uppleva det måste vi slå ut det samhälle vi har nu - förgöra det ner i dess fundament. Spräcka alla ilusioner och få väggarna att rämna.
Det är den poetiska skiten men sen kom verkligheten till poeten och knackade på (poeter och filosofer har tendensen att då i svält rätt satans ofta - undrar varför :)). Det är den verkligheten som komemr skapa problemen som vi inte kan skaka av oss - som kommer skapa kontrarevolutioner och utvecklingar. Det finns inget perfekt samhälle och det perfekta samhället kan inte vara mer än dess eget slut.

Vi kan ta oss vidare - vi måste ta oss vidare - vi kommer ta oss vidare. Samhället kommer rämna, precis som det gjorde när feodalismen föll och hela verkligheter slutade vara - från att vara en inventarie, en del av egendom fanns det nu möjligheten att själva förflytta sig. Från att vart del av egendomen hos en ätt som i sin tur var egendomen till en annan och så vidare till samhällets absoluta topp - skapades nationen som en autonom och frihetsproducerande enhet där vi alla plötsligen skulle ges rättigheter och vara del av en massa. Hela handeln försvann som i ett slag - det fanns plötsligt inte bara rudementära marknadsplatser och enkla utbyten av tjänster utan det pengasystem som man använt visade sig vara grundbulten till den revolution som borgarna med blod, våld, eld, hjärta och vrede drog igenom.

Trodde dom verkligen att världen skulle stanna och dö ut efter det? Trodde feodalismens förgångare at det var klart efter att dom med svärd i hand spridit sin egen samhällsmetod till världen med byäldsten, stamhövdingar och översteprästers blod som pris för det?

Det kan int sluta - ett slut, ett stopp betyder död och inget mer. Världen, vår art, vårt samhälle är som en haj som inte kan sluta simma och nu tror dom att eftersom den simmar långsamt betyder det att dom på nåt sätt lyckats knäcka problemet förevigt?

... ja just det Breznevs ord: Kommunismen den är nu. Ja vadfaen vilken del av ett träd är den del som är "levande"? Rötter? Själva blomma? Stjälken? Eller fröet? Det är liksom det som är dealen - det som kommer vara är det vi gör nu - genom vårt handlande skapar vi och är det vi skapar - kommunismen är Du.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nog fan är det en jävla lögn att slaveriet skulle vara upphävt.. för TVÅNGET finns alltid där hela tiden.. -tvånget- att arbeta.

Vadå valfrihet? Vadå FRIHET? Sålänge inte farsan betalar skiten varje månad, eller man råkar skrapa rätt jävla trisslott så är man fett jävla tvungen att knega för att pröjsa hyra och käk. (jo soc finns ju men ärligt talat..)

Visst farao motherfucker står inte med en piska längre, nä piskan är numera smärtsam levande genom typ arbetsförmedling eller soc..
vi måste sälja vår tid, vår förmåga att andas och röra oss under arbetstiden för att få pengar att betala för att.. ja.. ÖVERLEVA!!
Samtidigt genererar det här tvånget en sån jävla snedfördelning,.. ett fåtal får en jävla massa smet för den stora massans kneg.. DEN STORA MASSANS -TVÅNG-, fyfan för liberalernas jävla snack om individens val och hans/hennes frihet..
valfrihet finns bara sålänge man kan slänga upp smeten på bordet och har råd att variera sig å njuta av valfriheten. fyfan.

men ja.. kommunismen.. vad är det.. historiens slut? inte fan vet jag.. jag har som mest läst en introbok om marxism och läst trådar på soc.nu.. hänger inte ens med nån som kallar sig socialist å har knappt träffat ngn som är det..
men det känns så jävla smärtsamt enkelt att bara "SNO" (sno något som egentligen är vårt) överskottet från arbetet och fördela det på ett rättvist sätt... dvs ta allt jävla skit, och kolla vem som behöver vad och vem som har behov.. det sjuka överskottet som finns som bara ett fåtal få ta del av skulle täcka allas behov sålänge svinen (tvingades) sluta äta lyxkäk till frulle och åka privatjet. behöver ju inte ens vara så extrema grejer.. låt ALLA käka oxfilé istället..

äh, va fan, jag är packad som fan igen. å det ska jag va fram tills jag går på kneget igen. för jag vet att när jag går på nästa pass så kommer jag missa chansen att hänga med den där bruden som bara är på besök just då....

jävla jävla jävla tvång. jävla arbete. jävla liberaler. jävla allt.

puss och godnatt ohyra! /t

Ohyra sa...

Jag håller med, helt och hållet.

Problemet är att vi får se krasst på det om man ska förklara det för nån - frihet kommer vara totalt annorlunda från det som vi hittills upplevt och jämfört med feodalismen så är kapitalismen enormt bra. Det är uselt sett till vad som SKULLE kunna vara men däremot är det en jävla förbättring - och det är det som är själva ärtan i det hela.
Varför skulle vi itne göra det dom gjorde? Varför skulle vi sluta försöka förbättra det hela?

(det jag refererade till är en snubbe som heter Fukuyama - du kommer älska/hata detta. Han är typ grundbulten bakom en liberal ståndpunkt som är att Tiden har slutat nu. Alltså att vi inte kan utveckla samhället mer och att vi är i det perfekta samhället. Alla förändrnigar är alltså till det sämre - alla. Han e konfliktshistoriker som tillsammans med en annan konfliktshistoriker, Huntington, skapat vad som antagligen är basisen för det liberala historietänkandet - rätt uppfuckat eller hur?)

Enligt mig ligger kommunismen - kanske inte det "perfekta" samhället - men det enormt mycket jävla bättre - i att du, jag, Carina som städer på mitt jobb börjar kräva skit, börjar ta oss rätten och att vi inser att vi inte kan göra det ensamma. När vi går i grupp, hur vi organiserar oss - vad vi vill göra är det som kmmer forma nästa samhälle.

Skitsamma egentligen - hoppas du får träffa bruden innan hon åker - hoppas du får en lugn dag på jobbet.
(by the way, boktips, "Den Andra Arbetarrörelsen" av Brutus Östling (beskriver typ den del av arbetarrörelsen som itne inlemmades i Sossarnas samhällsprojekt) och Ekonomihandboken (som kommit i en ny utgåva som är en bok full med faktaklumpar - låter och är kanske itne det mest späännande men bra ändå) och texten "Majken" i Ajvide Lindqvists bok "Pappersväggar" (skräckberättelser samlade och med texten Majken som en av dom mest underhållande - en äldre kvinna som med andra äldre kvinnor slår sig ihop och stjäl prylar från varuhus)

Ohyra sa...

http://libcom.org.uk/lib/wcpw-prole-manifesto.pdf

är en amerikansk kommunistisk stridsskrift som du antagligen har läst förr - men wtf om du itne gjort det så är den enormt bra.

Soc.nu är ju tyvärr dött som det ser ut

Anonym sa...

har faktiskt försökt läsa nån text online av brutus östling, nån text om lättja och arbetsvägran tror jag.. läste bara halva.. men det låter intressantare denna gången..
och ekonomihandboken tycker jag inte alls låter farlig.. tvärtom så kan jag sitta o läsa manualer på muggen i evigheter :) dessutom är det väl ett bra vapen när man - om tvunget måste snacka med borgare..
och äldre kvinnor som snor på jobbet.. kan det blir bättre :)

tycker det var en snygg(!) och intressant pdf som jag inte läst innan.. skulle vara ball med mer fördjupande oxå.. men skitbra text, lättläst trots engelskan och pedagogisk upplägg..

peace /t