onsdag 18 juni 2008

Hmmm Demokrati?



Ok nu kommer då uppföljaren till det nedanstående inlägget kring media och demokrati så här vansinnigt lägligt efter FRA-debattens avslut. När regeringen visserligen inte tvingats ta den populära rutten utan istället backade ut med svansen mellan benen - dom skickade tillbaka det till remiss och återbetänkande.

Vilken tur för dom borgerliga som först sagt att dom skulle rösta "nej" och sen fick höra partipiskan vina över nacken. Det är nog en enormt lättad Federley som stapplar igenom riksdagskorridorerna just nu - även om han inom loppet av ett dygn kan komma att tvingas rösta en gång till. Kommer han ha lika mycket tur denna gång?

För det först känns det relevant att påpeka att den största vinsten vi har gjort är att det kommit upp en debatt kring vår demokratiska form. Den är inte stor utan döljs lite milt i mullret kring FRA-debatten, men den finns där.

Sverige har tillskillnad från många andra länder en starkt organiserad partidemokrati där partierna internt beslutar kring röstning och beslut. Det är inom deras utskott som besluten tas hur partiets medlemmar i riksdagen ska rösta och alla som drar bort från den linjen brännmärks som "förrädare". Personskryssandet har inte tillräckligt mycket genomslagskraft för att ens kunna knäcka den här stelbenta formen av den stelbenta representativa demokratin. Problemet som flera statsvetare har lagt upp är att vi drar mot nåt som kan kallas publikdemokrati - där all politik utförs som en teateruppsättning, högt över huvudena på oss nedanför - att själva politiken, debttane sker helt utan vårt inflytande. Jag trodde vi redan var där?

Hursom helst - nu när bloggosfären bevisat sin maktfaktor finns det några saker som antagligen kommer att hända som respons:
1) Andelen riksdagsbloggare kommer snabbt öka. Bloggare med identiska åsikter som partipiskan kommer växa som svampar ur jorden.
2) Andelen PR-kommentatorer kommer stiga när man inser att flera måste in i dom debatter som växer fram i bloggarnas kölvatten. Lite som omarbetarna inom wikipedia
3) Mer och mer riktad reklam kommer läggas på dom förstnämnda bloggarna - man svärtar ut alla publika och okontrollerad bloggare till fördel för dom triviala eller dom medhållande.
4) Dränkande av information till ett annat impopulärt beslut som sedan röstas ner till fördel för ett mer dolt sådant. Vi har sett det ske förut - vissa saker dras upp och slås ner enbart för att "väcka debatt" och dölja ett annat beslut eller röstning.
5) Direkt positionerad repression i form av hårdare bevakning, kritik och direkt handling i legala former mot bloggare. Det kan vara dom som använder bilder olovligt elelr citerar för stort ur texter eller dom som säger nåt som kan tolkas som en illegal handling.

1 kommentar:

Anonym sa...

Nu är det klart - På rekordtid har FRA-lagen fått en liten fasadrenovering och nu lär alla riksdagsmän rösta ja. Diskussione återupptas i riksdagen i kväll.
Vad säger det i så fall om de tidigare så kritiska riksdagsmännen (Federley m fl)?