måndag 16 juni 2008

FRA? Wtf, stoppa polisens övergrepp först!


Prolog: Karln vaknade just och kommenterade till texten med att han tyckte att det var mer relevant med FRA än Polislagarna på grund av att FRA affekterar alla i praktiken medans Polislagarna affekterar alla i teorin. Jag håller i viss mån med, men ändå inte eftersom jag anser att teorin, tillståndet bakom en handling i det här fallet är det som är det mer relevanta. Att sen förlita sig på att Staten inte ska, på grund av sina goda vilja, använda det här tillståndet eller att anse, då man inte affekterats av det än, att det är irrelevant - känns lite naivt om ändå förståeligt. Skitsamma detta är vad som än sägs en pepp-text till FRA-protesterna

FRA-lagen har fått hela Sveriges bloggare att psringa man hur huse och höja näven lite försiktigt. Jag har inget emot det, det är alldeles fantabolöst att vi äntligen protesterar över nåt här i landet blasé, att det finns nån form av reaktion bortom missnöjespartierna.
Alla som inte bott i ett skåp eller som helt enkelt inte läser DN Kultur är medvetna om vad FRA-lagarna är för nåt och att valsa igenom det igen känns lite främmande.

Vad jag inte förstår är varför just detta är ett sånt enormt problem? Vi gnällde inte när dom nya polislagarna kom in i effekt vilka tillåter förbipasserande snut att genomsöka dig, dina väskor (hävda inte att den är låst btw - det slutar bara med att dom sprättar upp den) och legga dig. Inget leg? Då ska du snabbt bort till stationen och identifieras. Du kan fotas och bokföras. Vad måste du ha gjort för att få den här behandlingen? Ingenting. Du kan vara nära att begå eller vara delaktig i ett brott eller ses som en risk eller bara stå brevid - polislagarna definierar inte mer än i luddiga subjektiva termer.
Vidare kan du bli skjutsad, vilekt innebär att dom frihetsberövar dig och kör ut dig i skogen och dumpar dig där. Allt detta utan att nånsin begått och dömts för ett brott.

Sen kan man kolla häktningen - dvs ett frihetsberövande som kan ske på dom mest lösa grunder möjliga och som sen inte ens behöver uppföljas utan man kastas helt sonika ut efter sex timmar i häktet.

Man kanske hängde på lokal under EU-toppmötet 2001 (en klädesbuik som ansågs misstänksam som låg på andra lång i Göteborg) eller gick förbi i vilket fall man då har fått sitt foto taget och nu är helt öppen för alla former häktning, förhör och djupare spaning från SÄPO, Krim och Spans sida. Det samma om man var på Vänsterpartiets, Göteborg-LS eller Errarnas lokaler - vilket sälvklart smackar ljudligt av politisk registrering men snabbt undansköljs men argument som "Ja men dom trode väl att man hade vart ute och kravallat!".
(Jag tänker inte ens nämna ett av mina favoritfall - ung man just hemkommen till Göteborg under toppmötet går genom stan till en kompis, han stannar upp i en minut, ser demonstrationera och går sen i tre minuter tills han blir inträngd i en port av fem polisen som knäcker hans revben, spräcker käken, slår ut en tand och stampar honom i buken och sen går utan nåt ord mer - tack Skånes Piket)

Att snuten tror, gissar, antar eller ens subjektivt dömmer är alltså enormt kasst sett ur rent rättsligt perspektiv - ett perspektiv som förövrigt anses vara en garant för rättsäkerheten och med det basisen vår rättsstat vilar på. (Att vårt rättsamhåälle är en lögn, en illusion, kan man ju självklart tala om också men just nu håler vi oss till det här)

Jag vill itne säga att protesterna mot FRA är fel - absolut inte, jag tycker det är skit och jag är grymt imponerad av hur mycket folk det är som säger sin mening i Sverige där vi vanligen låter vilka oförätter som helst gå förbi. Men vi har svalt så satans mycket i tysthet.

Kolla polislagarna (PL#12 och #13 t.ex), kolla häktningslagarna, kolla Spans verksmahet mot vad dom anser är politiska dissidenter eller vad som klassas som ett hot mot rikets säkerhet. Det är däruti och inte i FRA som fröt till ett framtida Svenskt Stasi finns.

PS
(Sen villl jag uppmuntra alla att om FRA går igenom: skicka brev som beskriver mord på statsministern via PGP-krypterade mejl till emailkonton utomlands, fejka bombritningar och copy+paste'a nazipropaganda. Låtoss se vad Statens superdator går för! Eller lägg in en kryptering i alla dina email med texten "Vi knivar ner Reinfeldt" och ett datum)

PS#2
(Att vi alla glömt Echilonprojektet är ju okcså rätt rafflande men jag antar att vi i det falletkunde säga "satans NATO att sätta upp spaning på all internettrafik över Atlanten" nu är det vår egna regering)

PS#3
(just det min hyllning till SD, det lilla rasistpartiet. Dom äcklar mig men deras position är rätt spännande. Folkpartiets politik är till exempel helt identisk med gamla NyDemokrati som hade samma missnöjespartispaosition som SD har nu. Fp har flera politiska delar som är helt identiska med Sd men som inte anses direkt chokcerande när det kommer ur deras mun.
SD's position är inte så förkastlig för att dom är ett parti som sötdjer rasistiska, nationalistiska regeringsbeslut utan för att dom hävdar dessa beslut och åsikter i sin roll som missnöjesparti. Att dom fortfarande är total skit oberoende hur mycket dom knäcker den representativa demokratins chimär av åsiktsfrihet och demokrati är en annan femma)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sverigedemokraterna är inte "rasistiskt".

http://www.sverigedemokraterna.net/nyhet.php?action=fullnews&id=197

"Vi tar bestämt avstånd ifrån rasism! Sd anser att alla människor har lika värde och att detta värde är och måste vara okränkbart."

http://www.sverigedemokraterna.net/kampanj2007/ViewText.inc.php?i=34

"Vi tar bestämt avstånd ifrån rasism, och anser att alla människor har lika värde."

http://www.sverigedemokraterna.net/parti_text.php?action=fullnews&id=262

"Som nationalister menar vi att varje folk har rätt till autonomi och till överlevnad som folk. Alla människor har lika värde."

http://www.sverigedemokraterna.net/nyhet.php?action=fullnews&id=317

"Helt central för oss är också FN:s deklaration om de mänskliga fri- och rättigheterna. Partiet tar starkt avstånd ifrån diskriminering av människor på grundval av kön, religiös och politisk tillhörighet eller etnisk bakgrund."

Anonym sa...

SM i bull har börjat ser jag...

För att citera en massa upprörda ungliberaler på Fegerleys blogg: skit är skit oavsett om det är förpackat i presentpapper med FN-loggan på.