tisdag 24 juni 2008

In the Ghetto...


En helt underbar artikel har tryckts av Metro kring ämnet gated communities - speciellt det fantastiska Victoria Park i Malmö. Ett gated community där obehörigas inträde inte komemr stoppas (mest eftersom det skulle vara en enorm katastrof rent PR-mässigt) men däremot beivras genom att det ska kännas "onaturligt" för utomstående att promenera där. Där ska finnas spa, vakter, filmsalonger (med vad som ser ut som rätt obekväma stolar), vakter, promenadområden, vakter, grönområden, fina hem och, har jag sagt vakter?
Allt för att skydda dom människor som är täta nog för att lägga ut en handpenning på 1,5 mille förutom lånet, dom nära 5000 spänn i månadskostnad och en serviceavgift på käcka 1200 kronor i månaden. Detta för en två btw... Så alla ni vanliga jävla knegare - glöm det.

Här ligger det btw om nån om ett par år vill säg, gå dit och bara titta lite?

En snabb koll på internet och man hittar hemsidan för Victoria Park. Det är där man blir som mest livrädd för hur faen skiten håller på att slå ner. Med catch-phrasen "Välkommen att sluta drömma!" så är ribban antingen högt placerad eller mer infernaliskt lagd - beroende på hur man vill tolka texten.
När man sen klickar på Victoriahuset så hajjar man det - det är kollektivism för dom rika! Ensamheten och isoleringen dom har skapat åt oss genom upplslittringen av vår klass har äntligen affekterat dom, grannar pratas inte med och människor ses som hot inte som potentiella kompisar, precis som det vart för oss i snart 100 år sen våra områden splittrades upp. Skillnaden är att dom kan köp sig fria.

"Victoria Park vill inte minst öppna upp för en annorlunda och osvensk syn på vardagslivet. Förutom traditionellt boende i din bostadsrätt kan du välja att tillbringa en del av din tid i Victoriahuset– områdets hjärta. Detta är de boendes andra vardagsrum. Öppet för aktivitet, rekreation och gemenskap med familj och vänner."

Det är inte bara osvenskt det är drekt overkligt, plus en sabb ner till närmsta squat i Köpenhamn och man får redan uppleva det hela. Självklart inte på det sättet - deras kollektivism är baserad på att man går ihop kring ett par tjänare som utför saker som man får uppleva inte att man går samma för att bygga något nytt.

"Här finns reception, lounge, bar, pool, restaurang, spa, biograf med mera."

Det är där skon klämmer - deras frihet baserar sig på andras slaveri och underkastelse. Deras drömliv kan inte existera utan deras tjänare, kockar, sjuksköterskor, receptionister och barnpassare. Deras drömliv är att inte behöva vara ansvarig för sina konsekvenser mer än på en form av fiktionell "ekonomisk" nivå och vara omhuldade, beskyddade, omhändertagna och befriade från det som kan vara problematiskt, obehagligt eller betyngande.

Är det nån annan som får känslan av att vi borde befria dom här människorna från sig själva? Busta ut dom från deras gated community?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Inte särskilt förvånad Ohyra. Sett detta komma i ett par år nu. Tänk på Poseidons nybyggda hus vid Svingeln, de inglasade kåkarna vid Masthuggstorget och så vidare. För att inte tala om husen efter Säröleden ner mot Kungsbacka.

Victoriahusen i Malmö sätter ett definitivt P för Sverige as we knew it med sina vakter dock. Trodde inte att jag skulle bli tvingad att se doormen i Sverige.

Skål för insikt: revolution.

Anonym sa...

När jag känner mig obehörig och kriminell, strosandes runt i den där parken, undrar då hur de "boende" känner sig?
Måste vara.. skrämmande? Konstigt? Kusligt?
Just det där att här är ingen annan. Bara vi få.
Eller har de vant sig vid det här laget?

Anonym sa...

Jimi, kolla in "utlandssvenskarna" på spanska Solkusten: de gillar att hänga med varann i sina villor med tre meter höga gjutjärnsstaket och dobermanns som vaktar och en trädgårdsmästare och hembiträden som de inte vet vad de heter.

Det är samma mekanism här.

Anonym sa...

Antar det Nicklas.
Märkligt.. Men de är ju ännu så länge inte många iaf..