måndag 23 juni 2008

Att Förgöra Möjligheter


I Svd står det att Leijonborg ska dra in studiemöjligheter för utomeuropeiska studenter om dom inte kan "få stipendium från sina hemländer ­eller har så rika föräldrar att det här kan finansieras ändå". Han klämmer dock in att det säkerligen kan fixad med hjälp av ett stipendesystem som ska införas. När det ska införas nämns aldrig och hur det ska införas eller utvecklas verkar totalt översett.

Varför är detta korkat? Varför är ett beslut som sparar oss svenska skattebetalare pengar ett korkat beslut? För det första, vilket Kåre Bremer, rektor vid Stockholms Universitet betoner är avgifter dyra att samla in. För det andra är det en automatisk förlust för oss eftersom andelen studenter kommer sjunka.
Om du kan sätta din unge vid Brown eller KTH, vad väljer du? Brown så klart. Sverige är övertygad om att vi är så satans bäst hela tiden men problemet är att man aldrig vågar se krasst på det - vi är inte ett givet Universitetsland. Vi var det eftersom vi var gratis och gav bra utbildningar, men jämfört med andra är vi inte mycket värt.
Varför är detta en förlust för oss? Ren praktiskt är vi nåt eftersom välutbildade från hela världen fortfarande minns dom åren dom spenderade i Sverige när dom pluggade. Kanske lärde känna lite folk, kanske dom knullade lite folk här, kanske stannade kvar, kanske slöt kontakter som dom minns resten av livet.

Vi är en försäljare som tittar på sitt nätverk av kunder och kontakter och tänker "aaah om jag tar betalt för deras plats i min telefonbok och kräver avgifter för att dom ska få skriva upp mitt namn i deras - då tjänar jag både pengar och kontakter!"

Jag säger dumpa den satans kungafamiljen och använd dom pengar vi sparar där för att se till att folk från hela världen kan komma hit, plugga och bli våra polare. Om vi nu ska ha kapitalism kan inte dom som propagerar för det vara lite satans konsekventa och försöka utnyttja det? Vi behöver degen men en butikskedja drar inte in reklamen bara för att det sparar pengar...

(Bortom det att det är inkonsekvent och dåligt ur affärssynpunkt så finns dessa problem: 1) ett system riktat enbart till folk med rika familjer eller kontakter för att kunna ordna sig ett stipendie är inte så satans bra ur klassynpunkt eller snarare det är det men för Leijonborgs klass inte min. 2) det är negativt att man försöker centralisera den internationalism vi ändå har kring Europa. 3) precis som dom hårdnande kraven på Komvuxstudier slår dethär hårt mot dom av oss som har chansen att vidareutbilda oss och det känns relevant att betona att vi som klass inte känner av gränser, länder eller kontinenters, så det är på sin plats att stötta dom som vill vidareutbilda sig trots att dom inte har "rika föräldrar") 4) SFS ordförande (var inte det Moa?) påpekar att detta öppnar dammluckorna till avgifter mot oss, vet inte om det är så, det återstår att se men dags att hålla ögonen öppna eftersom regeringen siktat mer och mer åt att utbildning är för överklassen och ingen annan
- allt ovan känns irrelevant eftersom ni som vnaligen läser det jag skriver vet mina åsikter i frågan)

Inga kommentarer: