fredag 27 juni 2008

Klasskillnader


Liksom alla rödingbloggar där ute måste jag ju kommentera SOM-institutets undersökning "Skilda Världar" som både SvD och DN har klämt in små blurbar om (Mest DN dock). I Svenskan kan man läsa:

"Men i klassfrågan finns förändringar. Samtidigt som forskarna konstaterar att folk aldrig har haft en så positiv bedömning av sin egen och landets ekonomi som under 2007 så upplever en "stor minoritet" att de har fått det sämre jämfört med andra."

Det är i slutklämmen problemen finns - stor minoritet verkar ju udda. Eller ja, att en stor minoritet tycker något är ju inte så knepigt att förstå, det är utfallet från undersökningen. Men desto mer relevant är följande från SOM-institutets rapport (förordet):

"indelningen i yrkesgrupper bygger på en självklassificeringsfråga"

Det här är nåt man ska komma ihåg, samt att alternativen som gavs är "Arbetare", "Tjänsteman", "Övre Tjänsteman", "jordbrukare" och "Företagare". Deras politiska åskådningar pekar rätt klart mot vad man syftar på med dom olika. Dom två sistnämnda i rapporten är dom som vanligast röstade på Borgerliga medans "Arbetare" mer ofta röstade på socialdemokraterna.
Men läser man vidare längre ner i undersökningen hittar man följande statistiska ärta: av 1722 frågade så svarar 708 att dom anser sig vara arbetare, 451 anser sig vara tjänstemän, 300 anser sig komma från högre tjänstemannahem, 54 från jordbrukarhem och 120 från företagarhem. Det landar ju på 1633 svarande som associerar sig själva till nån av dom klasserna. 74 av dom svarade var uppvuxna utanför Norden vilket får en att undra var invandrarperspektivet försvann då "uppvuxen utanför..." inte direkt säger vad man associerar sig själv med vilekt också det är en viktig sak att ta sig ann.

För min del blir det då rätt relevant att se över vad dom här klasserna innefattar för dom som svarat, en majoritet klassade sig själva som arbetare och 451 som tjänstmän. Dom högre tjänstemännen och företagarna uppgr itne ens till gruppen "Tjänstmäns" storlek - så det blir rätt spännande att se vad den här gruppen innefattar för människor. Vad är Tjänstemän? Är det kontorsarbetare, Butiksarbetare eller vad?

När det komemr till antirasistiskt arbete ser man att det är just vår egen klass som oftast är skeptiska inför invandringen och det pekar ju än en gångpå att antirasismen måste ta sig ann projekt som inte bara innefattar att piska skiten ur oss själva. Om man frågar dom som är ITK ser man att klassmedlemskapet för dom aktivt organiserade nazisterna vanligen glider uppåt medans deras kanonmat, bonnazister och dom lägre stående i deras egna led inom SD, ND och så vidare oftare komemr från vår egen klass.
Därför känns det som om vi aktivt borde backa upp projekt som det här, där ungdomar från Bergsjön och Torslanda möts och överbryggar sina egna fördommar mot varandra. Seriöst. Det är nog enda sättet att bli av med vår egen missnöjesposition och vidare att vara aktiva gentemot våra egna arbetskamrater som sneglar på missnöjespartier av olika slag. Att visa att det finns alternativ bortom den unkna putsade fäbodsrasismen.

3 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Tobias:
Kamma dig. Du vet att du har fel

Anonym sa...

Verkar vara ett bra projekt. Det blir ofta det när det är "av/för" och inte ett direkt projekt från kommunen. Men det här är tyvärr kvalificerat skitsnack:

"- Våra ungdomar får tyvärr ta stötarna, säger Viveka Elisson, fritidsledare i Torslanda. För några år sedan hade vi en aktiv klick över 20 år som fick med sig de yngre. I dag är det mycket bättre och vi har nolltolerans mot rasism och rasistiska symboler."

Det har de så fan. Jag och S har ju hämtat vår lilla valp från Torslanda, och jag har inte sett så mycket nasseklotter, affischer och annan propaganda ens i Partille! Det sitter något från SMR, NSF eller Info14 på varenda elskåp!

Annars gjorde ju Renzo Aneröd ett ganska bra projekt för ett par år sedan där raggare och ungdomar från Hammarkullen fick träffas i klassolidaritetens namn och insåg att de hade mera gemensamt än vad de var olika. Det jag inte gillar med Renzo är hans ständiga flaggviftande och tjafs om hur mycket han älskar Sverige. Han kanske fick välja att krypa ut genom ett hål i Sverige och älskar det just därför, men jag fick inte det vad jag minns och har därför svårt med just den där kärleken till en bit definierad mark. Inte heller erkänner jag någon sorts "folksjäl" som är värd att älska om man inte tänker på överfulla groggbord utanför en stinkande husvagn där en cd med dansbandsmusik går på repeat medan folk är inne och ligger med varandras fruar/barn/män i förtälten på midsommar.