lördag 28 juni 2008

Frihet

Vargen står vid Grindarna vännen...

Jag hamnar ibland i diskussion med liberterianer (liberaler på Svenska kan man anta) om hur deras absoluta dröm skulle vara och hur snarlik den är till det vi har. Speciellt eftersom jag anklagas för att vilja begränsa deras frihet, allas vår frihet. Den frihet vi har nu. Till vilket jag bara vill svara med ett citat:

"I Frankrike råder absolut jämlikhet. Både rika och fattiga har rätt att sova under broarna."
(Anatole France)

Dom justiferar lidandet av tusen med det enkla antagandet att det egentligen står upp till var och en att vara sin lyckas smed - om dom bara visste hur väl tänkt det där var (mer om det nedan) - att alla dom oss som gör jobbet som ingen annan vill ha. Det monotona, det bittra, det tunga. Vi gör det för att vi egentligen valt det. Vi existerar alla i ett vakum svävande fritt från sociala regler, normer och relationer.

Men dom vill gå längre - dom vill hävda att alla problem vi har skulle lättas genom total frihet, deras form av frihet. Genom att negera den borgerliga staten (en åsikt jag delar med dom) och splittra upp den och sänka ner den till en enkel mekanism för att försvara personlig egendom där vi alla sluter privata avtal kring vår sjukvård, våra försäkringar och bostadssituationer, kommer den här friheten att materialisera sig. Dvs en total försämring av dom magra sociala skyddsnät som finns nu till fördel för en där alla själva i frihet kan välja den bästa tänkbara vård... och då exkludera nåt annat från den ekonomiska ekvationen, som mat. Den fattige komemr inte längre vara fattig enligt deras tanke då den sänkta skatten, den fria marknaden kommer av sgi själv ha en sådan godhet att trots att den lätt kan utnyttjas ska beskyddas från övertramp som svartlistning, lönedropp, kartellverksamhet och dylikt. Vi komemr alla leva i ett höglöneparadis - vanligen bemöts all kritik mot en sån tanke med lite lösa begrepp som "privat egendom och beskydd av avtal" (vilket inte nämndes förut men man kan anta att dom bara avslöjar sina kort ett efter ett för att hålla spänningen levande) eller att "det inte är ett nollsummespel!" (vad exakt det ska innefatta har jag hittillsförsökt förstå - det verkar som dom syftar till teknologisk utveckling men hittills har inga bra svar levererats)...

Om allt detta är sant - vad händer med min brorsa? Jag har en bror som lider av autism. Han är således inte arbetsför eller på nåt sätt kapabel att utföra dom enklaste, monotonaste av sysslor. Han kommer itne från en rik familj som kan betala dubbla sjukhusräkningar - så hur ska han behandlas? Ska han vara belagd oss i hans familj och på så sätt vara en enorm ekonomisk börda på våra axlar eftersom han kräver hjälp 24 timmar om dygnet?

Var är hans utrymme i ert samhälle? Utan möjlighet att försvara sig eller ens välja - vart ska han få plats? Ska vi hoppas på omgivningens godhet? Välgörenheten? Eller ska han lämnas att svälta vilket inte är ett hot mot den egendom han liksom resten av oss har - hans kropp - eftersom ingen hotar den bortom naturen och verkligheten själv? Han lider inte av brustna avtal eller stöld - och om han gör det är vi farligt nära sociala försäkringar för andra utsatta - eller planerar ni ett "till var och en efter behov" samhälle där varje persons möjligheter att arbeta ska utmätas och minska dennes rätt till automatisk hjälp? Som vi har nu alltså, exakt så. Progressivt.

"He always pictured himself a libertarian, which to my way of thinking means "I want the liberty to grow rich and you can have the liberty to starve". It's easy to believe that no one should depend on society for help when you yourself happen not to need such help."
(Isaac Asimov)

Och antagandet att denna marknads godhet inte är ett absolut? Antagandes att det kommer vara så att vissa rika komemr få mer och mer ekonomisk styrka till fördel för dom under som byggt deras rikedomar? Antagande att dessa svaga kontrollmekanismen inte kan avslöja karteller? Lönedumpningar? Svartlistningar? ... och alla andra sätt man kontrollerar den största förlusten/konstnaden i ett företag: löner.
Det är då er åsikt om att vi alla är vår egen lyckas smed komemr in... Hittills hålls vi tillbaka från era strupar av enkla sociala skyddsnät som ska hålla oss från yttersta svältgränsen - som ska hålla oss hungriga men inte svältande. "Hungriga vargar jagar bäst" säger ni, emn hur hungriga kan ni göra vargarna innan dom attackerar fåren? Ni ser det redan i våra yttre led där dom hungrigaste av oss går till extremer för att hitta dom enklaste offren - vilket allt som oftast är oss själva. Hur lång tid kommer det ta när vi blir hungrigare och hungrigare innan vi går ihop och jagar efter er? Hittills har era vänsterfalanger sett till att vi inte kommit dit men nu monteras dom ner och då kommer den viktigaste av er stats kvarvarande funktioner komma till rätta - snuten som ska skydda er egendom, er personliga egendom, er privata egendom - era pengar, fabriker, prylar, hem, mat och era kroppar.

"That's libertarians for you - anarchists who want police protection from their slaves"
(Kim Stanley Robinson)

Ni kan välja själva - gå tyst ut i natten och acceptera att världen verkligen förändras, bit för bit, eller mycket på en gång och sedet som en vinst för alla inte bara vi,era besuttna kusiner. Eller så kan ni huttra skräckslagna i era gated communities, beskyddade av en långsamt uttunnande snutkedja från den hungriga pöbeln utanför.

1 kommentar:

Anonym sa...

Alla kedjor brister förr eller senare *elakt flin*