lördag 10 maj 2008

Högern som missade det alla varnade dom för...


Jag skrattar mig faen fördärvad när man läser att borgarnas förslag på obligatorisk a-kassa kan bli sanning redan nästa vår och vad den innehåller...
Sen söker jag vilt vidar efter andra tidningar som kan ha nämnt det och märker att dom hittills inte vågat säga mycket... MEN på SvDs ledarredaktion är det sorg, tandagnisslan och förvirring HAHAHAHAHA Ååååh så fint :D
Har era guldgossar övergivit er? Har allt det ni hävdade inte skulle hända slagit in? Neeeej ...

För alla er som inte minns utveclingen av det här jävla tragikomiska dramat så gick det ner så här:


1) Borgarna kommer till makten
Ja det var ju förra valet och tydligen har hela satans väljarkåren kommit underfund emd att dom egentligen itne borde ha röstat som dom gjorde. Även om SvD basunerar ut i krigsslutsstorlek på typsnittet att deras guldgossar faktiskt gått upp sig i gallupundersökningarna så är dom fortfarande väl efter vänsterblocket. Borgerliga bloggare dumförklarar hela svenska folket när dom förklarar att dom ju röstade för det här och det är jättebra, varför kan folk inte hajja det? Jätteskoj. Seriöst hela vintern har vart som en sån där pinsam komedi där du ömsom våndas framför dataskärmen och ömsom skrattar.

2) Borgarna slopar stödet till A-kassorna och Facken
Detta sker med stor dramatik och pompa och ståt eftersom nu ska vi minsann inte stötta nåt så vidrigt som facken som faktiskt får sköta sig själva och använda sig enbart av medlemsavgift. Man pekar på Svenskt Näringsliv (som ändå får indirekt stöd, men ingen verkar vilja kännas vid detta) som exempel. Skillnaden mellan sammanslagna storföretagare och sammanslagna arbetare går helt förlorad... fast det är itne ovanligt kolla på en här snubbens blogg. Han är student och tycker sig veta allt om arbetsmarknaden. Total Idiot.

Hursom, varningslampor går av och flera börjar varna för ett enormt avhopp från facken och a-kassa vilket kommer resultera i, det antagligen förplanerade, haveriet för många fackföreningar och ett kyligare arbetsmarknadsklimat för knegare, men också i en enorm ekonomisk förlust för staten när a-kassemedlemskapet sjunker. Dessa förkunnas vara "rödgardister utan verklighetsförankring" (jag citerar eftersom det är det ett visst högerspöke sa till mig) och olyckskorpar.

3) Folk hoppar av a-kassorna och facket
Inte ett satans jävla ord på SvD's ledarsidor bortom då "facket har spelat ut sin roll" blah blah. Inte en reaktion om vad som komma skall, nämligen att när folk sen bilr arbetslösa så kommer deras a-kassa inte finnas för att täcka deras ekonomi. Istället blir det socialbidrag - vilket är ENORMT MYCKET DYRARE FÖR STATEN ÄN A-KASSESTÖDET. Fast detta gäller ju enbart om ekonomin skulle sakta ner vilket den enligt friedmansk logik inte behöver göra, inte med guldgossarna och tunnbadarna i spetsen. Så varför oroa sig? Solskenspolitiken är enorm och tecknar antagligen emr en ovana bland borgarna att regera. Dom har ännu itne vant sig vid tanken att dom kanske kommer bli återvalda nästa mandat vilket gör att dom, som förra gången försöker köra ekonomin i botten för att sen fyra år senare återkomma med "titta hur dåligt det går".
Olyckskorparna kraxar vidare att detta kommer resultera i en obligatorisk a-kassa... självklart inte säger högerspökena det skulle ju gå emot hela den liberala filosofin.


och nu sista delen i det jävla dramat...
Borgarna inser plötsligt att detta inte är hållbart och måste snabbt kurera sin egen politiska manöver och sätter upp en utredning för obligatoriska a-kassor som nu "lo and behold" visar att det går alldeles finemang att sätta upp sådan och läggs och blir klar i tid så att dessa a-kassor kan budgetteras in till nästa vår. Alla som tjänar över 110000 per år (alltså över 9166 kronor per månad) ska med i den nya statligt bundna obligatoriska a-kassan. Hmmmm...


Det som är suspekt är dock följande. För det första är man inte så satans dum att man inte ens kollar på ekonomin innan man krossar a-kassan, dom kan inte ha missat att a-kassan skulle bli ohållbar rent ekonomiskt för många svenskar.
För det andra är det fantastiskt att dom i samma veva krängde upp och ner på reglerna för a-kassan (samtidigt som dom sänker en i stöpet vilket, om det inte fanns en obligatoris a-kassa i nacken är lite skumt då man å ena sidan säger att staten inte ska backa upp a-kassan och å andra sidan säger att a-kassan och statens krav på arbetarna går hand i hand - hade vi redan då haft obligatorisk a-kassa hade det vart helt normalt). Som a-kassemottagare måste du nu ta alla jobb som erbjuds - på andra sidan landet om det nu krävs, eller väl under dina kvalifikationer eller med vilken usel lön som helst. Din möjlighet som outbildad knegare att flyta från jobb til jobb för att få bättre lön skjuts helt i sank vilket mystiskt nog också det är basisen för liberalismen.
Att man ska kunna på egen hand förbättra sin ekonomi genom att byta sig upp i löneskalan ska nu inte längre gälla för andra än den välutbildade och socialt välborna eliten.

Helt plötsligt blir a-kassorna som förut låg i fackens händer en del av den borgerliga staten.
Helt plötsligt blir det den borgerliga staten som ges företrädesrätt för krav och förändringar utan att hindras överhuvudtaget av a-kassan och fackets protester.
Helt plötsligt är vi i den liberala versionen av den borgerliga staten - mer centraliserat än nånsin och konceptet "Liberaler dom nya konservativa" får ett till litet djup. Från att handla om ideologi har dom nu tatt bladet från munnen och gått till praktiskt statsstyre. Jag ska skratta mig fördärvad hela vägen...


Det finns en sak att tillägga - sossarna, vänstern och miljöpartiet har hittills inte gjort några protester värda namnet och har i vissa fall medgivit att dom tänker hålla kvar i borgarnas förändringar. Så förvänta er ingen blockpolitisk räddning där helller...
Sen så tror jag inte det handlar om en konspiration bara ett smart politiskt drag eller en samling naiva beslut sammanlänkade till en enomr jävla cock-up.

Oberoende vad - kvar står grundbulten i problemet - vänster som höger försöker skjuta oss vanliga jävla människor i sank och binda oss till sig, dirigera våra beslut kring våra liv så att vi än en gång inlemmas i det maskineri av villiga knegare vi är menade att vara under nation och stat.

3 kommentarer:

Anonym sa...

bra skrivet men ta bort kackerlackan den stör när man försöker läsa texten.

Anonym sa...

Vilken draveldebatt. Ska vi då låta det vara lika frivilligt att ingå i sjukförsäkringssystemet för att "jag blir aldrig sjuk eller kan råka ut för en olycka? " Hur många svenskar har en så unik specialkompetens så dom inte är utbytbara/kan bli arbetslösa - förrutom kungahuset? Är det ens mätbart? Fördelen med obligatorisk a-kassa är att det då blir omöjligt för vissa att smita undan och sen låta andra betala via skattsedeln (ingen a-kassa= socialbidrag) när shit happens..

Ohyra sa...

anonym #1:
dra ner konstrasten på din skärm så den blir gråare... sry men den e ju så satans snygg att jag inte kan ta bort den.

anonym #2:
Att ha akassan som nåt som är bundet till staten har mer till sig än bara en fråga om ansvar kring sin arbetssituation. (och ska vi hårddra det så är det soc du betalar för - din skatt är till allmäna projekt men också ett utbyte mot att staten tar hand om dig om du blir sjuk/arbetslös/skadad... Eller ja det var grundförsvaret för skatt i alla fall. Jag menar annars är det bara en ny kopia på en feodalistisk idé (vilket jag anser att det är) - du betalar för rätten att stå uner en feodalherre och är i princip en del i landet han äger.)
Tja det finns flera som inte kan bli arbetslösa eller åtminstonde ofta ligger väl bortom en rimlig chans. Klart att alla (inklusive kungafamiljen) kn bli arbetslösa under extrema situationer.

Mina åsikter kring dess vara eller inte vara är egentligen lite bortom det du föreslår - jag vill at det existens inte ska behövas men då hamnar vi i en annan diskussion

(btw sorry till båda två har vart eldig idag och legat i slottskogen och druckit sangria så jag e lite packad ska kolla imorrn vad jag skrivit och göra ett nytt inlägg)