onsdag 7 januari 2009

Wordsilah's Blogg nere efter en text

Är där inte en liten fasces som ligger och lurar bakom skölden?


Themesong: Gangstarap made me do it (Ice Cube)

Det här är deras blogg (bandet Wordsilah's) som gick ner efter en text om snuten lägligt nog. Därav "503 service temporary unavailable"
Texten återges i sin helhet på Nabilas blogg.

(Utdrag ur texten)
"Vid ett tillfälle kollade de inte ens på mitt ID-kort utan började genomsöka bilen direkt. Ibland har de t.o.m frågat människor som varit i bilen med mig hur de kan umgås med en person som mig!"

Detta är inte helt ovanligt. Förutom SÄPO's jakt efter informatörer i Hammarkullen som kan peka ut eventuella muslimska terroristceller och annat fuffens har man gett sig faen på att punktmarkera och övervaka i allt större utsträckning. Politiska aktivister förhörs, folk som kan anses ha anstrykning till en kriminell organisation i form av släktband, bekantskap ses som medbrottslingar och polisen börjar sakta men säkert se möjliga terroristceller överallt med tillhörande acceptans av tidigare otillåtna undersökningsmetoder. Kommer nån ihåg McCarthy, kommunistjägaren under 50-talet i USA? Hans metod av att dra folk inför HUAC verkar nu vara det helt acceptabla och istället är målet inställt på att undersöka i det fördolda, anskaffa pressade vittnen (genom polistrackasserier separerar man vittnet från den som undersöks och vänder den ena mot varandra) och med en tillhörande skräck från regeringshåll kring allt från Kommunister till Muslimer, Djurrättare och Fackligt Aktiva.

Times nätupplaga informerar oss om den brittiska polisens nya metod för övervakning: hackning av hemdatorer. Information som sprids sen vidare till andra berörda parter och som polisen i ett annat land kan begära av sina brittiska kolleger.
Med tanke på regeringens nyfunna intresse i elektronisk övervakning är det inte ett långt steg innan deras egna övervakningssystem är i full schwung.
Justitiedepartementet har ju nyligen gjort en liten utredning kring användandet a elekroniskt övervakning och detta är det dom kom fram till denna gång: SOU 2005:38.
Notera speciellt:
"rättssäkerheten förstärks genom att föra samman vissa bestämmelser i rättegångsbalken och därigenom få en domstolsprövning till stånd i samtliga fall där uppgifter om kommunikationen behövs i brottsutredningar,"

Är det nån som minns förra vändan? När man konstaterade att för att en övervakning skulle komma att bli effektiv var det a och o att den som undersöktes inte skulle vara medveten om det? Därför blev ett domstulsbeslut - som är en offentlig handling - inte påtänkbar om det inte gjordes bakom stängda dörrar utan att informera berörda parter.

Tanken för en till USA där liknande beslut måste utfärdas av en domare. Orsaken varför det gå, rent teoretiskt, är för att deras domare är utvalda genom ett system invävt i deras demokratiska process. Våra domare är inte det. Ska nämndemännen vara det demokratiska skyddet under såna förhandlingar när den berörde inte informeras? Eller ska vi inrätta hemliga domstolar för hanteringen av liknande ärenden?

Inga kommentarer: