måndag 5 januari 2009

Hysterin är nu komplett

Assurbanipal borde ha älskat rådande rättstankar


Themesong: "...And Justice for All" (Metallica)

Jag har aldrig haft särdees stark tilltro till rättssamhället - eller vilken livsförgörande samhällsenhet som helst för den delen vars grundidé verkar vara att "så länge vi önskade att det skulle vara bra är det bra". Jag önskar verkligen att jag hade en mindre, skapligare näsa men det gör det inte sant för den delen. Så varför är däremot tanken om att "alla ska vara lika inför lagen" bemöt som om man sagt att alla verkligen är det?

Skitsamma - Original Gangsters, den Göteborgska Gangstergruppen med det inte lika originella namnet, har tagit över sidan som publicerar namn, personnummer och adresser på dömda sexbrottslingar enligt SvD. Allt ifrån blottare till våldtäktsmän åker upp på listan, så att du efterblivne förälder, ska ha bättre koll. Alla hajjar varför nån som kvinnan i länken är upprörd - bara tanken att nån ska ge sig på mina nära och kära är tillräckligt för att jag ska bli ryggradsförbannad - men jag (och detta är jag grymt stolt över) skriver inte första bästa som ramlar in i huvudet på mig.

Kära Fia: För det första är listan du propagerar för inte bara en samling pedofiler. Du vet det det antar jag. För det andra är återfallsrisken större efter uthängning, speciellt för pedofiler och för det tredje....
DEN VANLIGASTE FÖRÖVAREN I JUST ÖVERGREPP MOT BARN ÄR EN NÄRA VÄN TILL FAMILJEN ELLER EN ANNAN FAMILJEMEDLEM!
Så det du ska göra, du som är så rädd, är att övervaka barnens far, din farsa, kanske en dagisfröken som är lite för närgången eller gud förbjude dig själv. Ni är i större grad mer vanligt förekommande som lämpliga förövare än en total främling.

Kombinera ihop detta med punkt två och du har en fantastisk soppa av reaktionära, ko-paniska vuxna och en sämre utgångspunkt än tidigare för rehabilitering.

Sen att man borde sätta upp en fr OG medlemmar - alltså en lista däralla i OG hängs ut med hemadresser så att vi andra kan få reda på vart dom bor och undvika dom - hadeju vart mer relevant. Återfallsrisken för sexualförbrytare är inte ens att jämföra med återfallsrisken för medlemmar inom professionella yrkesgrupper.

Mord är alltså ok, men inte sexuela övergrepp? Vilket är ju helt i sin ordning med tanke på den form av sexualmoral vi har. Det är långt mycket värre att bli utsatt för ett övergrepp än att mördas. Sexualiteten, speciellt mot en oskyldig är, som det kallades i viktorianska äventyrsromaner: "a fate worse than death". En oskulds stals och, speciellt som kvinna, var man inte bara ett offer - man var ett nersmutsat sådant. Offrets roll var ett där man sågs som sämre än en som valde döden.
Acar, ledaren för OG, som liksom dom flesta kriminella nätverk tar en viss stolthet i att inte ge sig på barn, kvinnor eller gamla, har myntat dom bevinade orden:

"Har nån beställt ett mord så utför vi bara jobbet. Vi har inget känslomässigt i det"
(Expressen)

Fast, det förstås, i viss mån håller jag med Fia och Acar i deras gemensamma åsikt. Rättsamhället är rötet till grunden. En idealistisk sörja som vilar på förhoppningar om rättvisa och sanning. Som i verkligheten är mer tyngt av tanken att den bäste krigaren i rättssalen har Guds hand på sin axel än sanningen och att den som ser misstänkt ut troligen är det än rättvisa. Genom att slå bort ett av dom sista benen på hela konceptet, det om tanken att man kan rehabilitera en brottsling till en "sund samhällsmedborgare" samt att rättvisa och hämnd är direkt separata idéer, tar man slutligen kudden i händerna, slår av dom livsuppehållande maskinerna och kväver det aset i sjukhussängen.

Hämnd är rättvisa. Och isolering och bestraffning inte rehabilitering och tillrättavisan är lagbokens nya stöttepelare. Lex Talionis - rättvisa via hämnd, öga för öga, gäller.

Så vem från svenska poliskåren åker ner till Turkiet och sätter en kula i Acar?

(Btw jag älskar hur alla säger att dom inte uppskattar OG, men att detta håller dom med?)

3 kommentarer:

Anonym sa...

otroligt befriande att lasa detta valskrivna inlagg. vastvarldens hysteri over valdtaktspedofiler som trycker i buskarna har alltid forbluffat mig. som du sager, 100 barn utnyttjas av en slakting eller familjevan for varje barn som utnyttjas av en framling. och tusen barn dor i trafikolyckor, drunkningar och fallolyckor for varje barn som valdtaktsmordas. anda ar folk hysteriskt radda for det senare men later glatt ungarna hoppa pa osakrade studsmattor eller leka oovervakade i grannens badbassang. den enda rimliga slutsatsen ar just den du drar; det ar inte sa farligt om ungen dor, sa lange ungen dor pa ratt satt...

Anonym sa...

Bra skrivet! Jag hoppas en och annan tar till sig detta, folk har ju faktiskt oftast inte problem att ändra uppfattning om de blir överbevisade, så länge ingen kan se de göra det, det vill säga.

/mattias

Anonym sa...

Det är precis så här det är och därför döms även oskyldiga på löpande band för dessa brott.

Det mest tragiska är att tidningar och övrig media utnyttjar hysterin för att tjäna pengar på lösnummer.
Ungefär samma motiv som OG antar jag.