söndag 4 januari 2009

Våga Böga dina Polygoner, handsome!

Jimmy från det extraordinärt bra spelet Bully, får sig lite gayloving


Themesong: (Bully Soundtrack) "Schools Out" ... Seriöst lyssna på låten du blir inte besviken!

Mina rare pojkvän och sambo (som nu är ute och studerar) upplyste mig om den här lilla nyheten från QX där man tar upp just möjligheterna i Fable 2 att ragga på folk av samma kön, gifta sig med folk av samma kön och vara en flaming-fantasy-queen eller fullrustningsbeklädd truckerflata om man vill.

Man bör påpeka att det här inte är första gången det händer. Som dom nämner i artikeln så kan man skaffa sig en samkönad partner (vilket sjukt sterilt uttryck btw) i Sims. Det dom skippar att påpeka är att man i det enormt bra spelet Bully till PS2 kunde testa sina tonårsvingar på både tjejer och killar med lika fördelar från varje (man fick en hälsoboost om jag inte minns fel).

Skillnaden ligger väl i detaljerna här. När artikelförfattaren väljer att kalla Sims könslöst (eftersom sex mellan två personer; en "whoopie"; hade samma effekt om man inte var försiktig: alltså barn. Får man anta - han förklarar inte så mycket) till skillnad från Fable 2 så verkar han ha missat just undertonerna. I Fable som är ett fantasyspel så är det ingen som chockeras för att du gift dig eller skaffat dig en frilla av samma kön. Vilket självklart är all fine and dandy. Det är en fantasyvärld och vad säger att homofobi måste finnas när får vår värld så sällsynta saker som drakar, magi och orcher promenerar fritt? Sen är det gött att dom inte gjorde en censurerad version av spelet (vilket hade nominerat EA till spelvärldens nya skräphög i så fall), självklart. Peter Molyneux är självklart värd en kommentar också - inget fel med det.

Det jag saknar är undertonerna. I Bully så fanns det en grej som jag gillade specielt och det är när man just hånglat upp en av Greaserkillarna (dom coola snubbarna, bad boysen, the rough trade) ber han en att inte säga nåt till dom andra killarna med en rätt nervös blick över axeln.
Jag skulle vilja ha det mer - och inte bara det. Jag vill ha spel där du kan spela en kvinnlig karaktär men att du får slåss, kan slåss och kan överkomma, sexismen riktad mot dig. Eller spel med samma vinkel mot rasism och då också homofobi. Om man ändå får önska vill jag gärna att ens motståndare då inte är av den "dreglande, underutvecklade, lågpannade" varianten utan just riktiga människor...

Inga kompletta spel i den här formen, men spel som har det som sida detalj hade ju vart underbart. För lika soft det är att spela i en värld där allt e lugnt (förutom dom återkommande drakarna, orcherna och onda magikerna som måste dödas av en masse) så skulle det vara skönt med en någorlunda realistisk skildring av det också. Nåt där man inom spelet inte bara kan säga "åh så gött, allt e ok" och blunda för problemen utan ett där man får bemöta dom. Jag menar, är det inte det som dom flesta spel kör på? Man måste bemöta sina problem. Hantera sin bakgrund i GTA IV, få tag på sin farsa i Fallout 3, frita sin syster i Mirrors Edge, dra från en zombieinfekterad stad i Left 4 Dead och samla på sig en otymplig bok med sina vänner, en efterbliven flodhäst, en social hämmad sköldpadda och en sorgligt nördig mus i Sly Raccoon?

När kommer spelet "Court" där du spelar en åldrande hovmamselle som ska slå ut eller hjälpa en plot mot kungen samtidigt som du måste komma runt och hantera problemen som mötte (och i många fall fortfarande möter) en kvinna som inte tänkte stillasittande ta vad män runt henne har bestämnt? Man kanske kan besluta om man vll smyga runt problemen eller göra sig "problematisk" genom at revoltera mot dom?

Men Fable 2 är väl ännu ett spel på listan av spel jag måste köpa... Om inte annat för att få chansen att skaffa sig en liten gård med en karl, göda barn och åldras i stilla gemak tillsammans.... Förutom när jag måste ut och döda av den lokala faunan då.

Inga kommentarer: