söndag 24 augusti 2008

Restaurang Josefina

Arbetarperspektiv påminde mig om en grej som jag tänkte att man skulle skriva om för ett tag sedan, blockaden av Restuarang Josefina på Djurgården i Stockholmen.

Bakgrunden till hela händelsen är egentligen att Västerorts LS av SAC och Registret har tagit ut medlemmar som jobbar där i konflikt på grund av tjaviga anställningsförhållanden med utebliven lön, en lön som om den dykit upp låg på tjäcka 50 spänn i timman (utan OB eller såna finesser) och med anställda som kom från den väldigt "flexibla" gruppen papperslösa - vilket betyder rättighetslös. Löneslaveri kanske är ett begrepp som viss ahar svårt att inse (ofta dom samma som har en fet lön och nå som vi andra inte ens hade kallat "jobb") men i det här fallert måste väl även den mest ihärdige "frihetsälskande" liberalen inse att nåt inte är riktigt kosher? Tyvärr inte...

... och med liberalernas kritik kommer snutens batonger - blockaden splittras försätts tilräckligt långt bort för att vara verkningslös och snuten beslutar sig för att kalla det en "icke tillståndsgiven demonstration" med gripande, pepparsprejningar och faen och hans moster som effekt på det. Att man sen väntar tills blockaden är upplöst för att gripa folk på väg därifrån vittnar om nåt desto mer grymmare. Snutens direkta antifackliga, Pinochet'ianska attityd, lyser igenom - men hindrar det nån från att ställa sig på kuksugaren Christer Stenhargs sida? Knappast! Samma as som ställde sig bakom den Indiska i Gamla Stan (tills vniden vände), samma as som stöttate mordhot på Cafét i Lund, samma dogmatiska, idealistiska PK-as som dyker upp.
Resturang Josefina är inte helt utan vettig Renomé inom dom finare kretsarna i Stockhoolms innerstad. Under öppningen bevakades tillställningen av Stureplan.se och den som klippte bandet var ingen annan än numera höftskadade blåblodiga Prinsessan Lillian tillsammans med ägaren.

Lillian visar att adeln, med lite hjälp från högre borgerligheten, kan själv


Resturangen hette förut Admiralen och Stenharg är noga med att påpeka att han driver en nyöppnad resturang (här historiken i pappersabetet), visserligen i namnet av hans företag, aktiebolaget John Chris Design och sedan överförd till Djurgårdsresturanger AB. Allt detta skulle bidra till att ekonomin e så satans knackig att han inte kan betala vettiga löner (eller ens ovettiga löner) till sin personal. Men ryktet går att han nyligen köpte en Hummer för sina nytillförvärvade pengar och tydligen, enligt SvD , så ligger matpriserna på fantasisummor (även om det tydligen är förmildrande för SvD's recensent att tallrikarnavar varma, precis som på Pizzerian brevid mig!) vilket gör det ännu mer förvirrande att hans företag har så ont om cash - även om kreditupplysningar tydligen hävdar motsattsen... Och som det ser ut har dom råd att vara med i Sveriges Hotell och Restaurangföretagare, om man ska tro deras medlemstidning från 2006


För fattig för att betala ut annat än slavlöner, men rik nog för en Hummer?


Vad han inte inser är att skiten som han kör med är det som vi andra kallar slaveri - så det är lite sent att bitcha om gangstermetoder och "utpressning". För er som är intresserade om medägare som man kan kontakta, folk han har affärer med som vi kan prata med - allt ligger i länkarna!

7 kommentarer:

Anonym sa...

hej
varifrån har du fått alla dessa uppgifter om storlek på lön m.m
själv har jag helt andra upp gifter på konflikten om lönekrav mm
98:-/tim anser jag vara en ganska ok diskare/restaurangbiträdes lön
de vill tydligen ha 160:-/ tim
dessutom har de skickat krav på 20 tusen för att restaurangen blandat in polisen och vill avgöra i domstol sammanlagda krav från syndikalisterna är på närmare en halv miljon
jag tror du skall hålla dej mer neutral tills du sitter på mer fakta , det de håller på med är rena pöbelsfasoner och hotar den svenska rättssäkerheten

Anonym sa...

Tjena anonym:
Om du vill kan jag ringa han som är ansvarig för konflikten och så, om du bara ger mig ditt nummer (ha!), så kan ni snacka om det istället (eller så ringer du västerorts LS eller skit). Men det bevisar ju inget eller hur? Inte arbetarnas åsikter kring det, för det är ju ord mot ord - samma sak som att dom anser inte blivit betalda alls vid tillfällen.
Sen att man inte får lönespecar är en sak, eller OB eller Semesterersättning. Att man tillhör en grupp som hamnar lätt i klämm är en annan - tydligen irrelevant - bit för dig.

Och här har vi en av lagarna som SAC refererar till:
”Förening av arbetstagare samt arbetsgivare och förening av arbetsgivare äger rätt att vidtaga fackliga stridsåtgärder, om annat ej följer av lag eller avtal. Lag (1976:871).”
Dvs rätten till stridsåtgärder under vissa förutsättningar - det vill säga en del av den Svenska Lagstiftningen, dvs rättsäkerhetens själva orsak, dvs motsattsen mot pöbelfasoner (vilket jag visserligen ställer mig helt pro)
Dom stämmer dom inte för att dom vill avgöra i domstol utanför att dom dragit in snuten på en legal facklig blockad - att stämma snuten går men tar lite längre tid och e seriöst svårare.

Det du håller på med är att stötta ... kanske inte pöbel, ffs Prinsessan "Suger Blåblodig" Lilian var ju där ... men Pinochetfasoner (om det faller dig mer på läppen?)

Skaffa dig fakta innnan ... äh fuck it - varför vförsöka övertala dig? Du tycker en sak redan och kommer inte ändra dig om nåt sånt inte händer dig, eller hur?

Tyck vad du vill.

Anonym sa...

det som är det läskiga med det här att så många som tex du ohyra tar ställning för nånting som man inte har en aning om vad det handlar om, inge fakta m.m
om du nu har fått uppgifter av denna ansvarige för konflikten så tror du såklart att det är korrekt eller?
du har alldeles rätt i att man enligt lag får ta till stridsåtgärder, men berätta då vad de strider för, är det enligt lag eller ? böter för att kontakta polisen?
som jag sa tidigare så bör du ha mer på fötterna innan du har en offentlig åsikt
googla fram en artikel av maria abrahamsson på svd, läs den och fundera över ditt ställningstagande

Anonym sa...

Hmm. 160 pix i timmen. Ja de vill säkert ha det i handen, men vad jag tror är att de vill ha avtalsmässiga försäkringar, arbetsköpar- och sociala avgifter betalda på sin lön så att de får pensionspoäng, semseterersättning samt en avtalsmässig pensionsförsäkring.

Så kommer man upp i 160 pix i timmen. Och lite mer än det halva ut i handen, för det låter mer som en trolig diskarlön.

Anonym sa...

För övrigt: stackars rika svin som inte har råd att betala sina slavar som är så oförskämda att de begär lite av sitt värde. Anonym är en stor del av orsaken till att människor som Ohyra och jag reagerar på det här.

Du verkar ha gott om såna här fläskkotlettsfrillemedlöpare, Ohyra. Mig har de övergivit totalt verkar det som.

Anonym sa...

jösses så naiv......

Anonym sa...

ett utmärkt sätt för arbetsgivare att undvika konflikter som den här är att ge folk de lönespecifikationer som de har lagstadgad rätt till. sen när dessa s.k utpressningsförsök dyker upp är det bara att gå in på datorn och printa. De 160 kronorna var så vitt jag vet inklusive de pengar han inte hade betalat ut från början. fortfarande så sitter dessa liberala idioter och tror att sac ger sig på oskyldiga företagare. Tips till alla restaurangägare. Följ lagen så slipper ni oroa er.