torsdag 18 december 2008

Ännu en Högerman Släppt

Alfredo får under omständigheterna allt för vänliga tillmälen av ohörare


Themesong: The Day the Nazi Died (tyvärr Chumbawamba)

DN, SvD och GP berättar idag att Alfredo Astiz, känd som "den Blonda Dödsängeln" under Jorge Rafael Videlas blodiga diktatur i Argentina, släppts i väntan på rättegång. Enligt Argentinsk lag kan man inte sitta mer än två år i väntan på rättegång och då rättegången troligtvis kommer ta längre tid än karln lever så går han mer eller mindre fri. Man bör betänka att både Sverige och Frankrike begärt Astiz utlämnad för att dömmas respektive fängslas. I Frankrike är han fälld in absentia för bortförandet, tortyren och mordet på två nunnor medans han i Sverige är sökt för skjutandet, bortförandet, tortyren och mordet på en 17-årig svenska under det Smutsiga Kriget i 70-talets Argentina.

Kopplingarna mellan den Argentinska Juntan, den latinamerikanska Confederación Anticomunista Latinoamericana, dess systerorganisation World Anti-communist League och Franska Militären (som tränade juntans folk) och Amerikanska Underättelsetjänsten (och Operation Charly) samt presidentskåren som tolererade, stöttade och beskyddade den liksom hela gruppen Sydamerikanska Diktaturer som gick under namnet Operation Condor - är starka och banden finns där än idag. Som när förre inrikesministern Tróccoli ursäktade juntans bortförande, tortyr och mord av som ett mer eller mindre nödvändigt ont - När författare, högerintellektuella och journalister som Segal, Veron och Sebreli skriver om historien (vänner till Svenska intellektuella inom vissa tankesmedjor btw) - När militären fortfarande har folk aktiva högt upp i sina led som var med och lekte i tortyrkamrarna.

Frågan är om han någonsin blir fälld för nåt... Med lite tur försöker nya yngre, utan kopplingar till den Västunderstödd förra makteliten (vilket inte gör deras positon bättre btw), sätta dit karln ordentligt. Vi får hoppas. Förresten MUF hade ju på sina dagar, liksom SvD's och DN's journalist med bakgrund i den högerextrema tidningen Livstilsmagasinet Salt, Per Landin, och medlemmarna på Contras (den allmänt ogillade högertidningen) och andra väl uttalade hyllningar till den antikommunistiska sydamerikanska rörelsen... Den Svenska Konservativa Högern har ju alltid skyddat sina egna.

SOm jag tror vi snackade om förr - han kan ju alltid hänga med Mauricio Rojas i Spanien?

3 kommentarer:

Bunny Happiness sa...

Högerintellektuella?

och nej på frågan

/A

Anonym sa...

Men kan du inte försöka läsa hela texterna du länkar till innan du kommenterar? Han har ju INTE blivit släppt! Vi håller säkerligen inte med varandra poltiskt (även om jag också anser att svin som den mannen ska dömas så hårt som befintliga lagar bara medger) men innan du driver en politisk tes (som verkar vara att "högerfolk" kommer lindrigare undan) kan du väl åtminstone kolla fakta? Han sitter ju fortfarande i finkan! En högre instans upphävde ju frigivningsbeslutet, det är i alla fall vad jag har lyckats få ut av texten. Men du kanske sitter inne med färskare information? Gott så i så fall, men i så fall behöver nog länkeriet uppdateras en smula, annars blir det bara förvirrande...

Anonym sa...

Mattias: Gött! När jag skrev texten var länkarna kopplade till artikeln "Astiz Släppt" - en TT nyhet.

Tack för påpekandet - hatar när dom istället för att skriva en ny artikel ändrar i den gamla. Den stora nackdelen med internet som nyhetskälla är ju just det - informatione kan förändras i grunden istället för att nån adderar ny information.

Sen har jag inte en politisk poäng. Speciellt inte en där svenska moderater håller med eller stödjer sjuttiotalsdiktaturer. Ni gjorde det då men det säger inget om er nu. Lite som vänstern och dess stöd till Stalin.