fredag 5 december 2008

Hon pratar ju om mig?!

Jag tidigt på morgonen efter en snabb dusch


Themesong: Gangsters (The Specials)

Maria Abrahamsson har skrivit en fantastiskt insiktsfull liten dänga angående just syndikalister och djurrättare och bådas förkärlek till blockader. Dessa, enligt henne är nån form av förkastlig, rättsvidrig för att inte säga samhällsfarlig aktivitet som går under namnet "likgiltighet för andras egendom".

För det första är hon självklart enormt historielös eftersom hennes samhälliga position kommer bland annat från kamper förda med den här "likgiltigheten inför andras egendom" som metod. För att inte nämna Sveriges goda ekonomiska position som ett litet välfärdsland i norra Europa vars grunder startade under det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet med samma likgiltighet som taktik under brödkravaller, Gatans Parlament och attentat. Till och med vår samhällsform kommer därav med dess rösträtt, sekulariserade kyrka och borttynande monarki kommer från skräcken inför en mycket större likgiltighet, den ryska "likgiltigheten inför rådande samhällsystem" som härjade samma tid som vi fick vår allmäna rösträtt och agerade huvudargument varför följandes Jerry Rubins bevingade ord "Martin Luther King was never stronger than the crazy nigger standing beside him with a shotgun saying: if you don't listen to him you'll have to listen to me"

Att hon sen snabbt dömmer ut SAC ännu en gång är ju lite pinsamt efter att hon fick kräla till korset efter att hon stödätit på en annan blockerad restuarang i Gamla Stan som visade sig senare vara på fel sida den borgerliga mysighetsbarriären (den som säger att "om du kan gråta högst och verka vara den som det är mest synd om kommer vi tycka synd om dig").
Nu när ägaren för Izaka Koi torskat för ännu en misshandel (denna gång inte på anställd, vilket tydligen är mer accepterat) och fått sin restuarang pajad av staten på grund av enorma ekonomiska missförhållanden så får vi se hur hon kommer reagera.

Men det är inte allt. Inom den här sfären av "likgiltighet inför annans egendom" finns också blockaderna mot en resturang på Kungsholmen där man delade ut flygblad vilket självklart skadar nåringsidkaren ekonomiskt. Eller strejker vilket gör det samma. Eller övertidsblockader. Eller protester. Eller insändare. Det mesta faller inom den ramen. Alltså dom taktiker som är effektiva för vanliga knegare. Undrar så varför Maria har problem med dom...

Men som sagt, hon nämner mig i slutet:
"Medan de som inte gör det, utan som i 30-årsåldern fortfarande bär på ett hat mot sin omgivning, är samhällets verkliga fiender. Sådana som demokratier alltid har en skyldighet att försvara sig mot."

... det skumma är att hon också pratar om så gott som alla på min arbetsplats. Dom flesta jag känner. Det som särskiljer det hela är självklart att boken hon refererar till är lika tät som ett såll och med ett stabilt underlag som skulle få kvicksand att känna sig som stelnad cement. Skillnaden ligger ofta i hur snabbt du ger upp och barafaller tillbaka till en tyst bitterhet. Personligen väljer jag att vara positiv och hoppfull - och glad att Maria ser mig och många runt mig, som ett hot mot demokratin.

1 kommentar:

Anonym sa...

Maria Abrahamsson har, för att knyta an till din övre bloggpost, klart valt sida.

Medlöpare till nazister är vad hon är. Hon är en av dem som visserligen tycker att nassarna är ett jävla pack som hon aldrig skulle vilja beblanda sin avståndstagande mellanskiktslekamen med, men samtidigt inte riktigt kan ta avstånd från dem eftersom de delar samma värdegrund.

Och en sådan skriver på ledarplats i en av landets största tidningar! Nej fy fan! Den enda förutom de "stora" namnen Rayman, Erixon med flera som kan tävla i inskränkthet och trångsyn är Britta Svensson på Expressen/GT...