lördag 15 november 2008

Ett av dom bästa inlägg jag läst!

Ett "stulet" inlägg!


Themesong: "Shoplifters of the World, Unite" (The Smiths)

Det finns flera människor som inte håller med angående fildelning - ni vetvilka ni är - men jag läste just på den sarkastiska bloggen Badlands Hyena (länkat till vänster) ett av dom bättre inläggen mot antipiraterna. Med tanke på ämnet återger jag hela inlägget här (sans länkar dock):

Från Badlands Hyena
“Man kan ju inte gå in i ett bageri och ta en kaka utan att betala” säger Jill Johnson och sticker ut hakan i SvD apropå debatten om fildelning. Risken med att sticka ut hakan är förstås att man öppnar sig för en uppercut.

När Jill tillverkat en sång och lagt den i en liten trälåda med kulhandtag kan det inte vara roligt när folk kommer in från gatan och tar den. Då är den borta för evigt och kan ofta inte hittas igen. Det är därför en del artister ger ut skivor med “Lost Tapes” av sånger som stulits eller förlagts men som upphittats igen.

Jill Johnson har givetvis helt rätt. Men vi ska inte prata om sånger utan om kakor. För är det okej att snappa upp vilka ingredienser som det finns i bageriets kaka och gå hem och kopiera den? Tänk om den här piratbakaren kopierade ett tusen likadana kakor och delade ut dem gratis till hemlösa som annars aldrig skulle ha köpt bageriets kakor?

Nej, naturligtvis inte. Och det är detta vi inom Antiprivatkakbyrån arbetar mot. Därför anser vi att bagerierna ska få spionera på personer som privatbakar. När de är identifierade ska de 1.000-2.000 privatbakare som tjänar grova pengar på att dela ut gratis kakor utsättas för utpressning med maffialiknande metoder.

I verkligheten är det kanske två miljoner som privatbakar, säger en del. Och är det rätt att skicka ut ett kravbrev på 20.000 till en tonåring som piratkopierat några kakor som han ätit upp själv? Pengar som går till Antiprivatkakbyråns spioner och advokater och inte till bageriet?

Ja, det tycker vi faktiskt på Antiprivatkakbyrån. Kanske kommer någon enstaka tonåring att begå självmord på grund av att han får en så hög skuld att han aldrig kan betala den. Men vi får faktiskt räkna med dödsoffer i kampen för kakorna. Jag tror att alla bagare tycker att det är helt okej om några dödas för principens skull (eftersom de inte får några pengar från utpressningen).

Nu kanske en del invänder med att säga att de här kakorna bakar man ju faktiskt själv. Men som alla som är insatta i ny teknologi vet är det faktiskt en irrelevant invändning. Numera kan ju vem som helst ladda ner kakrecept från nätet och skriva ut dem på 3D-kakskrivare.

Vi tror att om ett mindre antal piratbakare utsätts för utpressning med jättehöga belopp kommer alla de hemlösa som fått gratis kakor att rusa till bagerierna och köpa kakorna. Det är elementär logik.

Allt handlar till syvende og sidst om att vi ser alla dessa hemlösa på gatorna som mumsar mängder av piratkakor och drömmer om att de köpt kakorna från bageriet i stället. Det skulle blivit mycket pengar. JÄTTEMYCKET! Och vi vill ha de pengarna!

Alexandra Gyllenbåge-Kaprifol"

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, jag är ju en av de där som vet vem jag är:)

Men jag skiter till viss del i artisterna (de stora jättarna i alla fall, de kan gott ut och spela mer för sina pengar). Det är alla de arbetare som är sysselsatta i musik/distributionsindustrin jag tänker på. Jag vill inte att de ska förlora sina jobb.

Anonym sa...

Dum liknelse.

Man kan ta en låt och hacka upp den i digitala småbitar (sampels) och skicka den runt jordklotet till alla nedladdare. Sedan får alla nedladdare sitta och montera ihop dessa enligt ett visst recept.

Alla låtar kommer att låta olika.

Dvs ur en sönderhackad (demonterad) låt kan sedan miljoner nya låtar skapas.

Detta vore kreativitet och lycka.

Men att slappt fylla sin dator med en massa stöldgods kan aldrig vara kreativt.

Det är nämligen skapandet och kreativiteten som är livets mening.

Parasiter bygger inget nytt. dom håller möjligen rent från skiten.

Säger en som köpt tusentals lp och cd skivor och som dessutom snällt laddar ned och köper digital musik från nätet. 9.9 kr/låt.
Jäkla billigt egentligen. Ungefär som en chokladkaka per låt.

MVH